Ογκολογία

Ένας διαδικτυακός τόπος για την ογκολογία

Συχνές ερωτήσεις ακτινοθεραπείας

Σε τι γιατρό πρέπει ν’ απευθυνθώ για να κάνω ακτινοβολίες;

Σε ακτινοθεραπευτή ογκολόγο. Η ακτινοθεραπευτική ογκολογία είναι ιατρική ειδικότητα που αντικείμενό της είναι η χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας για τη θεραπεία του καρκίνου.

Πολλοί ασθενείς συγχέουν τους ακτινοθεραπευτές ογκολόγους με τους ακτινολόγους, ενώ ελάχιστη σχέση έχουν οι δύο ειδικότητες. Οι ακτινολόγοι χρησιμοποιούν ιονίζουσες και μη- ακτινοβολίες για τη διάγνωση διαφόρων παθήσεων, γι’ αυτό λέγονται και ακτινοδιαγνώστες. Οι ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι χρησιμοποιούν ιονίζουσες ακτινοβολίες για τη θεραπεία του καρκίνου.
Αρχή σελίδας

Θα νιώσω κάτι κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας;

Κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας ο ασθενής δεν νιώθει κάτι. Όπως δεν νιώθει κάτι όταν για παράδειγμα υποβάλλεται σε μία ακτινογραφία ή σε μία αξονική τομογραφία.
Αρχή σελίδας
Κινδυνεύουν οι άνθρωποι με τους οποίους έρχομαι σε επαφή;

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε εξωτερική ακτινοθεραπεία, δηλαδή σε ακτινοθεραπεία όπου η πηγή βρίσκεται έξω από το σώμα του ασθενούς, ακτινοβολούνται μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Δεν ακτινοβολούν στο περιβάλλον μετά, οπότε οι άνθρωποι με τους οποίους έρχονται σε επαφή δεν κινδυνεύουν από έκθεση στην ακτινοβολία.
Αρχή σελίδας
Γιατί η ακτινοθεραπεία διαρκεί τόσες ημέρες;

Η ακτινοθεραπεία συνήθως γίνεται μία φορά την ημέρα, κάθε ημέρα εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στα φυσιολογικά κύτταρα, να επιδιορθώσουν τις βλάβες τους που προκλήθηκαν από την ακτινοβολία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν «υπερκλασματοποιημένα» σχήματα, όπου ο ασθενής ακτινοβολείται 2 ή 3 φορές την ημέρα. Ακόμη όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις το μεσοδιάστημα των θεραπειών πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 με 8 ώρες. Για περισσότερες λεπτομέρειες κάντε κλικ εδώ.
Αρχή σελίδας
Πόσο διαρκεί μία συνεδρία ακτινοθεραπείας;

Η διάρκεια μιας συνεδρίας ακτινοθεραπείας εξαρτάται από τον αριθμό των πεδίων και την τεχνική της ακτινοβόλησης. Σε αδρές γραμμές διαρκεί λίγα λεπτά, ενώ με την εξέλιξη της τεχνολογίας των γραμμικών επιταχυντών, οι χρόνοι αυτοί διαρκώς συμπιέζονται προς τα κάτω.
Αρχή σελίδας
Μετά από πόσο καιρό εμφανίζεται το μέγιστο θεραπευτικό όφελος της ακτινοθεραπείας;

Το μέγιστο θεραπευτικό όφελος της ακτινοθεραπείας φαίνεται μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων συνεδριών και την πάροδο μερικών εβδομάδων, συνήθως 4-8.
Αρχή σελίδας
Είναι ασφαλής η ακτινοθεραπεία;

Η ακτινοθεραπεία είναι μια θεραπεία που εφαρμόζεται για περισσότερο από 100 χρόνια. Στο χρονικό αυτό διάστημα έχουν συσσωρευτεί ακτινοβιολογικά δεδομένα και μεγάλη εμπειρία, ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις που μεσολάβησαν έχουν καταστήσει δυνατή την ασφαλή και αποτελεσματική χορήγησή της.

Μερικοί ασθενείς ανησυχούν μήπως η ακτινοθεραπεία τους προκαλέσει δεύτερο καρκίνο μετά από χρόνια. Παρά το ότι ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός, είναι πολύ μικρός ενώ είναι πιο σημαντικό να θεραπευτεί ο ασθενής από την τρέχουσα πάθησή του. Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ιατρός μπορεί να εξηγήσει στον ασθενή τόσο το προσδοκώμενο όφελος από τη θεραπεία όσο και τους πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους.
Αρχή σελίδας

Θα χάσω τα μαλλιά μου με την ακτινοθεραπεία;

Η ακτινοθεραπεία είναι μια τοπική θεραπεία. Η δράση της περιορίζεται μόνο στην περιοχή του σώματος που ακτινοβολείται, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία που μέσω του αίματος δρα σε όλο το σώμα. Εάν κάποιος ασθενής δεν ακτινοβολείται στην περιοχή του κρανίου, δεν πρόκειται να χάσει τα μαλλιά του.
Αρχή σελίδας
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας;

Η χημειοθεραπεία είναι μια θεραπεία που χορηγείται ενδοφλεβίως ή με χάπια από το στόμα. Στην περίπτωση αυτή η φαρμακευτική ουσία κυκλοφορεί σε όλο το σώμα, γι’ αυτό ονομάζεται και συστηματική θεραπεία. Η χημειοθεραπεία συνήθως συνταγογραφείται από τον παθολόγο ογκολόγο. Η ακτινοθεραπεία αντιθέτως είναι μια τοπικο-περιοχική θεραπεία και δρα μόνο στην περιοχή όπου εφαρμόζεται. Υπεύθυνος για την εφαρμογή της είναι ο ακτινοθεραπευτής ογκολόγος.
Αρχή σελίδας
Μπορεί να διακοπεί μια συνεδρία ακτινοθεραπείας ενώ είναι σε εξέλιξη η ακτινοβόληση του ασθενούς;

Ναι. Η διαδικασία της ακτινοβόλησης μπορεί να διακοπεί ανά πάσα στιγμή και άμεσα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ασθενής παρακολουθείται μέσω κάμερας.
Αρχή σελίδας
Τί είναι η βραχυθεραπεία;

Η βραχυθεραπεία είναι μια μορφή «εσωτερικής» ακτινοθεραπείας, όπου τοποθετείται κάποιο ραδιενεργό υλικό μέσα στον όγκο ή πλησίον αυτού. Επειδή στη βραχυθεραπεία η πηγή της ακτινοβολίας είναι πολύ κοντά στον όγκο, ο ακτινοθεραπευτής ογκολόγος μπορεί να χορηγήσει υψηλές δόσεις στα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να βλάψει σημαντικά τους γειτονικούς φυσιολογικούς ιστούς. Η πηγή της ακτινοβολίας υπάρχει σε διάφορες μορφές, π.χ. ραδιενεργοί κόκκοι ή κάψουλες, οι οποίες πηγές τοποθετούνται είτε προσωρινά μέσα στο σώμα είτε μόνιμα.
Αρχή σελίδας
Προκαλεί η ακτινοθεραπεία υπογονιμότητα;

Η ακτινοθεραπεία είναι μία τοπική θεραπεία, οπότε η δράση της περιορίζεται στην περιοχή του σώματος όπου εφαρμόζεται. Έτσι, η ακτινοθεραπεία που γίνεται στην περιοχή της πυέλου (λεκάνης) μπορεί να επηρεάσει το αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών, ιδίως αν ακτινοβοληθούν οι ωοθήκες. Παρομοίως, αν ακτινοβοληθούν στους άντρες οι όρχεις, μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των σπερματοζωαρίων. Αν ανησυχείτε πως η ακτινοθεραπεία θα επηρεάσει τη γονιμότητά σας, συμβουλευτείτε το θεράποντα γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τις θεραπείες.
Αρχή σελίδας
Πώς γνωρίζει ο γιατρός μου που να κατευθύνει την ακτινοβολία;

Οι ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι χρησιμοποιούν εικόνες από αξονικές τομογραφίες (CT), μαγνητικές τομογραφίες (MRI) και τομογραφίες ποζιτρονικής εκπομπής (PET). Με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού και ηλεκτρονικών υπολογιστών κατασκευάζουν από τις εικόνες αυτές μια τριδιάστατη αναπαράσταση του όγκου μέσα στο σώμα του ασθενούς. Πριν την εφαρμογή της θεραπείας γίνεται με ειδικά συστήματα απεικόνισης επαλήθευση της θέσης του όγκου μεταξύ του τριδιάστατου ομοιώματος και του σώματος του ασθενούς. Η ακρίβεια η οποία επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο είναι της τάξης του χιλιοστού.
Αρχή σελίδας
Πόσο είναι το κόστος της συμβατικής ακτινοθεραπείας για τον ασθενή;

Στα δημόσια νοσοκομεία το κόστος της συμβατικής ακτινοθεραπείας καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ, οπότε ο ασθενής δεν πληρώνει απολύτως τίποτα. Όσον αφορά στα ιδιωτικά κέντρα, σε αυτά που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, ο σχεδιασμός της θεραπείας και οι συνεδρίες καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής πληρώνει (κατά κανόνα) μόνο την ιατρική αμοιβή στο θεράποντα ιατρό του.
Αρχή σελίδας

Share